Kosa kao iz salona - feniranje kod kuće

Saveti za feniranje kod kuće

Na prvi pogled, feniranje može izgledati kao jednostavan proces.

Međutim, ima puno malih trikova, i ukoliko ih ne znamo ili nismo uvežbani, kod kuće čak i posle višečasovnog mučenja ne možemo da postignemo iste rezultate kao u salonu. Frizeri se slažu da iskustvo predstavlja važan faktor - profesionalci jednostavno imaju priliku da feniranje vežbaju satima u toku svakog dana. Takođe, u gotovo svim slučajevima je mnogo lakše fenirati druge nego sebe. Važan je i izbor proizvoda za stilizovanje i četke odgovarajućeg oblika i veličine.

Evo saveta kako da rezultati vašeg feniranja budu što slicniji profesionalnim.

  • Usmerite vazduh iz fena na pravi način.

Da biste postigli izgled savršenstva ravne kose fen mora da bude usmeren NIZ dlaku od korena pa sve do krajeva. Ovo može zvučati relativno jednostavno ali u praksi znači da fen i usmerivač vazduha treba da držite iznad glave. Preporuka je da sedite na stolici dok se fenirate i da fen držite iznad glave tako da topao vazduh usmeravate niz dlaku. Isprobavajte položaje ruku i nađite onaj koji vam najviše odgovara a da se ne umorite previše.

  • Balans između fena i četke

Frizeri se slažu da je ljudima kod kuće često teško da postignu dobru koordinaciju izmedu fena i četke. Većina ljudi mora da vežba na koji način da u jednoj ruci drži fen a kako da drugom rukom pomera četku. Kako ovladati ovom veštinom?
Vežba, vežba i samo vežba.
U zavisnosti od dužine, gustine i teksture kose, ljudima odgovaraju različite stvari. Pokušajte da upoznate specifičnosti i potrebe svoje kose što bolje. Izdelite kosu na veći broj sekcija koje ćete pričvrstiti šnalama.
To će vam omogućiti da se koncentrišete na jedan po jedan deo.

  • Trikovi profesionalaca

Feniranje kod frizera ide veoma brzo. Stvar je u tome što to oni rade svakoga dana veći broj sati i vremenom postanu brzi i vrlo efikasni u korišćenju fena tako da mogu da obuzdaju i najkomplikovaniju kosu. Zapamtite da je jedan od važnih faktora za kvalitetno feniranje - vreme. Za kvalitetno feniranje unapred odvojite dovoljno vremena i radite polako — sekciju po sekciju — koncentrišite se na svaki pojedinačni pramen i lepo ga isfenirajte pre nego što pređete na sledeći. Budite strpljivi i shvatite da je to proces koji zahteva vreme. 
 

  • Izaberite dobru četku

Pošto je kosa najosetljivija kada je mokra, važno je da tada pažljivo postupate sa njom. Okruglu četku koristite ako želite veći volumen i dostizanje neke posebne teksture. Ako želite da se isfenirate na ravno, koristite četku pljosnate teksture. Bitno je prilagoditi je veličini pramenova sa kojima radite. Ovakva četka omogućava da radite sa većim pramenovima kose, pa je feniranje na ravno brže. Kada želite ravnu kosu koristite usmerivač vazduha a za kovrdžavu kosu odaberite difuzer.

  • Obratite pažnju na prste

"Češljanje" kose prstima ili njeno gužvanje je nešto što je super-korisno kod nekih tipova kose.
Ako je vaša kosa sklona tome da leti na sve strane, nemojte stavljati prste u kosu dok ne bude potpuno suva. Ukoliko imate kovrdžavu kosu frizeri naglašavaju da prirodno kovrdžava kosa treba da se što manje dodiruje dlanovima i prstima dok se suši difuzerom ili fenira.

  • Vlažnost kose

Neki tipovi kose se suše brže od drugih. Kovrdžava kosa se zbog strukture kose suši najbrže. Ravna kosa, naročito ako je gusta, zahteva najviše vremena za sušenje. Da bi rezultati feniranja bili ujednačeni potrebno je da kosa bude jednako vlažna sa svih strana. Zbog toga, ako se desi da se jedna strana kose osušila dok ste vi fenirali drugu, uzmite bočicu sa vodom, malo je poprskajte i onda fenirajte. Česta greška je pokušaj feniranja dok je kosa još uvek previše mokra ili dok kaplje voda sa nje. Druga greška je nastavljanje feniranja kod kose koja je vec 100% suva.

  • Koristite naizmenično topli i hladni vazduh

Dok je kosa topla, podložna je manipulaciji, njen oblik je promenljiv (zato je i feniranje moguće). Što je toplija, to će moći bolje da se oblikuje. Tada su, uslovno rečeno "kutikule otvorene". Da biste ih "zatvorili" i time održali željeni oblik, kao završnicu koristite hladan vazduh. Hladan vazduh služi za fiksiranje. Počnite sa toplim mlazom a završite sa hladnim na svakom pramenu. Ukoliko je kosa potpuno suva, nemojte nastavljati sa feniranjem.

  • Nega je i dalje prioritet

Kakvi će rezultati feniranja biti i koliko će vam frizura dugo "držati" itekako zavisi od kvaliteta kose. I u slučaju feniranja, dugoročno gledano, ulaganje u negu je i dalje najbitnije. Fenirana kosa daje privremenu iluziju zdrave kose, ali toplota i fizička manipulacija četkom je svakako oštećuju. Ukoliko vam je kosa jako oštećena feniranje kod kuće će biti otežano. To je signal da kosu treba da odmorite od feniranja i da ozbiljnije treba da pristupite njenoj nezi.

Feniranje zahteva vežbu i strpljenje ali je svakako veština kojom je dobro ovladati. U frizerskom salonu su u proseku "agresivniji" prema kosi nego što ste vi kod kuće. Frizeri češljaju mokru kosu i drže fen veoma
blizu i ma koliko otporna kosa bila, dugoročno ne može izdržati stalno feniranje kod frizera.
Zato je dobro da ovo znate da uradite i sami - pored toga što
ćete uštedeti novac, svakako ćete biti nežniji i pažljiviji te će vam i vaša kosa biti zahvalna.

Napomena: Najvažniji faktor uspešnog feniranja je kvalitetno ošišana frizura!

           CELA GALERIJA

Haircolor: Danijela Atanasovski
Model: Tijana Vimić
Photo: Aleksandar Sretenović

 

  by Aleksandar team 2018
  
Bulevar Despota Stefana 34
  tel. 011-322-56-32